Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Historisch besluit: géén groei Zestienhoven

Zestienhoven in betere tijden (1972)

5
(1)

De Haagse gemeenteraad heeft zich gisteravond uitgesproken tegen uitbreiding van vliegveld Zestienhoven.

Deel op XDeel op Linkedin

Het besluit volgt op een motie van de Partij voor de Dieren. Die kreeg een meerderheid achter zich in de raad.

In een eerder stadium hebben ook de gemeenteraad in Rotterdam, andere regiogemeenten en de Provincie Zuid-Holland zich uitgesproken tegen verdere groei. Daarmee is het draagvlak voor enige uitbreiding volkomen weg.

Draagvlak voorwaarde voor groei
Draagvlak in de regio was een strenge voorwaarde voor eventuele groei van de luchthaven, aldus voormalig staatssecretaris Dijksma.

Een forse tegenvaller voor de Schiphol Groep, die nu voor het eerst in zijn geschiedenis wordt geconfronteerd met een definitieve stop op meer vliegen. De beslissing illustreert het veranderende denken in de samenleving over de overlast en vervuiling van de sector.

Met deze beslissing komt ook een definitieve groeistop voor Schiphol zelf weer op de agenda. Bevolking én regionale en lokale politiek signaleren een toenemende overlast en vinden het welletjes.

“Zonder politiek draagvlak is uitbreiding van het vliegveld nu definitief van de baan”, aldus Robert Barker van de PvdD tegenover Dagblad 070. “Voor het klimaat en voor de omwonenden moeten we minder vliegen.”

‘Groei luchtvaart achterhaald’
Uitbreiding wordt onder meer niet wenselijk gevonden vanwege de geluidsoverlast voor omwonenden. “Eerder durfde het Haagse stadsbestuur deze uitspraak niet aan”, aldus Barker. “Maar tijden veranderen. Groei van vliegvelden is achterhaald.”

Voorzitter Alfred Blokhuizen van de omwonendenvereniging BTV-Rotterdam is apetrots. “Het is goed om te zien dat de lokale politici en Provinciale Staten zich hebben laten overtuigen van de schadelijkheid van de Rotterdamse luchthaven.”

Uitkijken voor list Van Nieuwenhuizen
“We blijven echter waakzaam, want de huidige minister heeft al eerder aangekondigd niet tegen het verzinnen van een ‘list’ te zijn. Zo’n list zou kunnen zijn het schuiven met de vluchten van de traumahelikopters die op Rotterdam zijn gestationeerd. We zijn hier al jaren mee bezig. Want het is te veel, te vaak, te vuil en veel te goedkoop. En dat weten we allemaal.”

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Janna Kodde

    Luchtvaart moet krimpen, want kan niet op redelijke termijn verduurzamen. Geloof de fabeltjes over elektrisch niet. Voorlopig niet brandveilig uitvoerbaar. Stank, lawaai en bijdrage aan klimaatcrisis zijn realiteit.

Geef een reactie

Translate