Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

PFAS-verontreiniging op Schiphol: stille dreiging voor mens en milieu

Chat GPT

foto: Jonathan Kemper via Unsplash

4.5
(101)

Vandaag hebben we het ons makkelijk gemaakt. We laten de kunstmatige intelligentie van ChatGPT het werk doen. “Schrijf een artikel van 2000 woorden over de PFAS-verontreiniging op Schiphol.” Dit is het resultaat.

Deel op XDeel op Linkedin

“Luchthaven Schiphol, gelegen in de buurt van Amsterdam, is een van de drukste en belangrijkste luchthavens in Europa. Het speelt een cruciale rol in de internationale luchtvaart en de Nederlandse economie. Echter, achter het schijnbare succesverhaal schuilt een stille en groeiende dreiging voor mens en milieu: PFAS-verontreiniging.

PFAS (perfluoroalkylstoffen) zijn giftige chemicaliën die in tal van industriële toepassingen worden gebruikt en een potentieel ernstig gevaar vormen voor de volksgezondheid en het milieu. In dit artikel zullen we de opkomende kwestie van PFAS-verontreiniging op Schiphol onderzoeken, de mogelijke oorzaken en gevolgen bespreken, en de noodzaak van actie benadrukken.

Wat zijn PFAS?
PFAS is een afkorting voor perfluoroalkylstoffen, een groep van synthetische chemicaliën die bekendstaan om hun uitzonderlijke stabiliteit en weerstand tegen hitte, olie, en water. Deze eigenschappen maken PFAS veelgebruikte stoffen in een verscheidenheid van industriële en consumententoepassingen, waaronder de productie van waterafstotende materialen, brandblusschuimen, antiaanbaklagen en meer.

Het probleem met PFAS ligt in hun persistentie in het milieu en de accumulatie in levende organismen. PFAS breken zeer langzaam af in de natuur en kunnen zich ophopen in bodem, water, planten, dieren en uiteindelijk in de mens. Bovendien zijn sommige PFAS-verbindingen zoals PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonaat) in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker, immuunstoornissen en hormonale ontregeling.

De opkomst van PFAS op Schiphol
De aanwezigheid van PFAS op Schiphol is een zorgwekkende ontwikkeling die de aandacht heeft getrokken van milieuactivisten, wetenschappers en gezondheidsexperts. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de volledige omvang van de verontreiniging vast te stellen, zijn er enkele duidelijke aanwijzingen voor de aanwezigheid en verspreiding van PFAS op de luchthaven.

 1. Brandblusschuimen: Een van de belangrijkste bronnen van PFAS-verontreiniging op luchthavens is het gebruik van PFAS-houdende brandblusschuimen. Deze schuimen worden ingezet om branden te bestrijden en vliegtuigongelukken te voorkomen. Echter, bij het gebruik van deze schuimen komt PFAS vrij in de omgeving, wat kan leiden tot verontreiniging van grondwater en bodem.
 2. Lekkage van vliegtuigbrandstof: Vliegtuigbrandstof kan leiden tot bodemverontreiniging op luchthavens, en er is een verband tussen de aanwezigheid van PFAS en het gebruik van brandstof. Dit kan bijdragen aan de opbouw van PFAS in het milieu van Schiphol.

De gevolgen van PFAS-verontreiniging
De gevolgen van PFAS-verontreiniging op Schiphol zijn potentieel ernstig en multifactorieel. Het is belangrijk om deze gevolgen te begrijpen en te onderkennen:

 1. Gezondheidseffecten: De aanwezigheid van PFAS in bodem en water kan de volksgezondheid in gevaar brengen. De blootstelling aan PFAS is geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker, immunosuppressie en reproductieve stoornissen.
 2. Ecologische schade: PFAS kunnen ook aanzienlijke ecologische schade veroorzaken. Ze kunnen zich ophopen in planten en dieren, waardoor de voedselketen wordt verstoord. Dit kan gevolgen hebben voor de biodiversiteit en de gezondheid van ecosystemen in de omgeving van Schiphol.
 3. Waterverontreiniging: PFAS kunnen grondwater en oppervlaktewater verontreinigen, wat kan leiden tot problemen met drinkwaterbronnen en landbouwgebieden. Dit kan een breder gebied dan alleen de luchthaven beïnvloeden.
 4. Economische impact: De aanpak van PFAS-verontreiniging kan leiden tot aanzienlijke kosten voor luchthavenexploitanten en de overheid. Het saneren van verontreinigde gebieden en het verbeteren van de waterkwaliteit vereisen aanzienlijke investeringen.

De noodzaak van actie
De opkomst van PFAS-verontreiniging op Schiphol vereist dringende actie op verschillende niveaus:

 1. Onderzoek en monitoring: Het is van cruciaal belang om de omvang van de PFAS-verontreiniging op de luchthaven vast te stellen door middel van gedetailleerd onderzoek en monitoring. Dit zal helpen om de bronnen van verontreiniging te identificeren en maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen.
 2. Beperking van PFAS-gebruik: Het verminderen van het gebruik van PFAS-houdende producten en brandblusschuimen op de luchthaven is een belangrijke stap om verdere verontreiniging te voorkomen. Het is noodzakelijk om alternatieven te vinden voor PFAS-houdende producten.
 3. Sanering en herstel: Verontreinigde gebieden moeten worden gesaneerd en hersteld om de schade aan het milieu te minimaliseren. Dit kan een kostbare onderneming zijn, maar het is noodzakelijk om de volksgezondheid en het milieu te beschermen.
 4. Strengere regelgeving: Overheden moeten strengere regelgeving implementeren met betrekking tot PFAS-gebruik en -verontreiniging. Dit omvat het vaststellen van duidelijke normen voor PFAS-concentraties in bodem en water, evenals het opleggen van sancties voor overtreders.
 5. Voorlichting en bewustwording: Het is belangrijk om het bewustzijn over PFAS-verontreiniging en de mogelijke gezondheids- en milieugevolgen te vergroten. Voorlichtingscampagnes kunnen de gemeenschap informeren over het probleem en de noodzaak van actie.

Conclusie
PFAS-verontreiniging op Schiphol is een groeiende zorg met ernstige gevolgen voor mens en milieu. Het is van vitaal belang om snel en doortastend op te treden om verdere schade te voorkomen. Dit omvat onderzoek, beperking van PFAS-gebruik, sanering, regelgeving en voorlichting. Alleen door samen te werken en vastberaden te handelen, kunnen we de dreiging van PFAS-verontreiniging op Schiphol en andere luchthavens aanpakken en een gezonde en duurzame toekomst waarborgen. De tijd om te handelen is nu.”

ChatGPT is een computersysteem op basis van kunstmatige intelligentie. Het systeem is onder meer in staat om op internet gevonden informatie samen te vatten in leesbare artikelen. Zie voor meer informatie Wikipedia.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.5 / 5. Aantal stemmen: 101

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. E.C. Lehr

  Las zojuist een artikel over Tata-directeur van den Berg over de aangifte tegen hem. “Ik werk al lang bij het bedrijf. Al 33 jaar. Altijd naar beste eer en geweten. En dan een dergelijke aangifte: dat doet natuurlijk wel pijn ja.” Toch zegt Van den Berg wel te begrijpen waar het vandaan komt. “Ik begrijp dat het komt van de grote zorgen die mensen hebben rondom het bedrijf”. En onder de publieke druk is daarin wel het een en ander veranderd. Lange tijd vond Tata Steel het voldoende om precies zoveel te doen als nodig was voor de vergunningen, maar dat is nu ‘niet meer voldoende’. “De maatschappelijke normen lopen vooruit op de vergunningen. Dat zien wij in.”
  Wat een boel sjit: 33 Jaar lang op de hoogte en dan ‘de maatschappelijke normen lopen vooruit op de vergunningen’, wààat ???? Mijn naam is haas, jouw gezondheid zal me een wordt wezen, de onschuld zelve uithangen. Is dat ook de toon van Schiphol en luchtvaart ???

  • E.C. Lehr

   (worst) en áltijd naar ‘beste eer en geweten’. Het geweten van de aandeelhouders en kredietverstrekkers ?

 2. ad

  Ook voor ChatGPT: het is niet de kennis die ontbreekt maar de wil om die kennis in praktijk om te zetten.

  7
 3. Bourree

  Is er een gebrek aan schrijvend personeel? Dan ook maar even een gemakkelijke automatisch gegenereerde reactie van Bourree: Een goedgeschreven artikel bevat voor mij persoonlijk menselijke inzicht en de nodige taalkundige creativiteit. Daarom is/was mijn waardering voor SW groot en lees ik graag de reacties van mensen die hun gedachten en mening beschrijven.

  23
  • Ton

   Het gebruik van AI voor meningsvorming lijkt me onverstandig. Daarentegen toont AI in dit geval een bundeling van feiten en hoofdrichtingen van gedachtes en meningen over dit thema. Als AI de bovenstaande tekst gegenereerd heeft, lijkt het er op dat er een soort consensus is over de kwalijke eigenschappen van PFAS. Het laat overigens wel onderbelicht of er idd veel PFAS in de grond zit.

   10
   • SchipholWatch

    Dat er veel PFAS in de grond zit in de regio Schiphol is genoegzaam bekend. Kijk maar eens op de inventarisatie die de kranten NRC, Le Monde en The Guardian maakten en verwerkten in een mooie interactieve plattegrond van Europa. Zoom in op Schiphol en huiver. https://www.lemonde.fr/en/les-decodeurs/article/2023/02/23/forever-pollution-explore-the-map-of-europe-s-pfas-contamination_6016905_8.html

    14
    • Roland

     Ging me eens verdiepen in een artikel van SW over PFAS verontreiniging rond “onze nationale trots”,
     als je de cijfers van “Le Monde” (wat toch een redelijk betrouwbare krant lijkt) mag geloven is hier op 50m afstand
     in 2019 een waarde van 3305ng/kg PFAS in de grond gemeten, terwijl volgens het RIVM een grenswaarde voor de gezondheid
     is berekend op 0,9ng/kg… IK SCHRIK ME HIER KAPOT VAN!!!!!!!!! EEN FACTOOR 3500 TE HOOG!!!!!!
     Dus we zijn hier hoe dan ook ten dode opgeschreven, gezin met kinderen, MET GOEDKEURING VAN DE OVERHEID,
     RONDUIT SCHANDALIG, VOLKOMEN KRANKZINNIG -EN ALLE MELDINGEN / WAARSCHUWINGEN NEGEREND!
     DE HEREN GOUDZWAART, KOERHUIS EN BAKSTEEN : GRAAG EEN REACTIE (DIE ER HEUS NIET ZAL KOMEN)
     FUCK DIT SYSTEEM, !!!!!!!!! DIT WORDT ZONDER MEER ERIN BROCKOVICH 2.0, ZOVEEL STAAT NU AL VAST!
     ON-GE-LO-FE-LIJK!!!

   • Jos

    het is magere hein in micro vorm. en al en alom aanwezig wegens gebrek aan daadkracht. stond erbij keek ernaar, en t probleem heeft het point of no return gepasseerd.

    mooi genuanceerd stuk. de realiteit is schokkender. openbaart zich vanzelf. gifbelt schiphol en haar bestaansrecht ontneemt al t andere in haar omgeving.

    2
  • SchipholWatch

   Het is een (eenmalig) experimentje @Bourree. Wat ons wel zorgen baart is dat het aantal sterren voor dit AI-artikel nauwelijks lager is dan voor onze ‘handgeschreven’ stukken. 😉

   10
   • Ton

    Volgens mij is het niet de waardering voor het artikel, maar voor het experiment. Althans voor mij.
    Juist het ontbreken van de bewezen vervuiling is een tendentieuze omissie.

    8
    • SchipholWatch

     Dat bewijs hebben we inmiddels aanvullend geleverd via de inventarisatie van Le Monde, The Guardian en NRC. Zie eerdere reactie.

     5
     • Ton

      Dat had AI er eigenlijk bij moeten zetten, dan was het redelijk feitelijk geweest, nu laat AI de kerk eigenlijk in het midden, en dat is dus ook een mening, want het negeert feiten.

      3
   • Peter Bockweg

    Zou het fijn vinden als jullie ver van AI technologie blijven. Heb dit artikel dan ook met 1 ster gewaardeerd.

    7
 4. ChatGPT voor MP

  Kunnen we ChatGPT ons land laten besturen, want de domheid van bijna alle politici in het PFAS Schandaal is ongekend?!

  Misschien kunnen jullie ook aan ChatGPT vragen wat de impact is van nachtvluchten.

  (MP = Minister President)

  21

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate