Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Bewoners

De ongemakkelijke waarheid van falend luchtvaartbeleid

foto: FelixMittermeier via Pixabay

4.7
(27)

Omwonenden van Schiphol doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om een andere koers in te slaan met de Nederlandse luchtvaart. Doordat de belangen van de omgeving onvoldoende worden meegewogen in het Schipholbeleid is een enorme vertrouwensbreuk ontstaan.

Deel op XDeel op Linkedin

Hinderbeperkende maatregelen hebben de nadelen van de groei niet afdoende gecompenseerd. De enige remedie is minder vliegen. Dat kan ook zonder dat de internationale bereikbaarheid van ons land in gevaar komt en dient ook andere doelen zoals woningbouw en duurzaamheid.

Omgevingskwaliteit en rechtsbescherming
Het beleid van de afgelopen jaren heeft niet geleid tot de beoogde “Ontwikkeling in balans met de omgeving”. Het voorgenomen beleid met het ‘groeiverdienmodel’ zal dat ook niet bewerkstelligen. Dat is immers op dezelfde misvatting gebaseerd, dat met hinderbeperkende maatregelen de nadelen van de groei zou kunnen worden weggenomen.

In werkelijkheid is het aantal ernstig gehinderden niet gedaald zoals beloofd, maar met de helft toegenomen. Dat zal in de toekomst nog verder groeien vanwege de woningbouwopgave.

Bovendien is de hinder per persoon toegenomen. Verlegging van routes, operationele maatregelen en stillere en schonere vliegtuigen hebben niet kunnen voorkomen dat in grote gebieden bij de luchthaven en onder vliegroutes sprake is van een permanente aanslag op de gezondheid en aantasting van het woongenot.

Individuele hinderbescherming
Daarom moet er een individuele hindernorm komen voor omgevingsgeluid. Ook de rechtsbescherming voor gedupeerden moet vergelijkbaar worden met die in andere sectoren.

De invoering van de Omgevingswet biedt een kans om de normering en de handhaving te harmoniseren. Een ‘Burgervisie Luchtvaart’ moet in de Nationale Omgevingsvisie worden opgenomen om het vraagstuk van wonen en vliegen zorgvuldig op te lossen.

Onderdeel daarvan is ook participatie naar het advies van Pieter van Geel voor een nieuw overlegmodel Schiphol.

Netwerkkwaliteit en duurzaamheid
Omdat hinderbeperking onvoldoende soelaas biedt, rest minder vliegen als enige remedie. Ook het behalen van andere doelen zoals duurzaamheid en woningbouw nopen daartoe.

Vermindering van gevaarlijke uitstoot van CO2, stikstof en ultrafijnstof is slechts mogelijk bij een aanzienlijk lager aantal vluchten: Schiphol kan toe met maximaal 350.000 vluchten.

Afschaffing van het achterhaalde hubmodel maakt zo’n vermindering mogelijk zonder dat de internationale verbinding van ons land daaronder lijdt. Een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek kan daarover uitsluitsel geven.

Petitie
Begin 2019 heeft de Omgevingsraad Schiphol (ORS) in meerderheid geadviseerd tot een ‘pas op de plaats’ om overhaaste beslissingen en voldongen feiten te voorkomen.

Door de verkiezingen en de kabinetsformatie duurt het rechtsvacuüm langer dan verantwoord. De Kamer kan dat voorkomen.

Dit artikel door Bewoners Omgeving Schiphol verscheen eerder op de eigen website van de bewonersdelegatie in het officiële Schiphol-overleg.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 27

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Wat hier staat is 100% juist. Vannacht om ca. 02:00 h wakker gedreund door opstijger over de Polderbaan (Leugenbaan!) en nu dus zeer vermoeid de hele dag. Een werkelijke aanslag op de gezondheid, die gewoon door mag gaan.

  Hinder verminderen is niets anders dan hinder verplaatsen naar tweederangsburgers. Voor ernstig gehinderden, zoals ik, wordt niets gedaan, geen enkel huis geisoleerd. De aandeelhouders echter worden op hun wenken bediend. Ik heb me aangemeld voor de RIVM studies. Ben benieuwd naar de reactie. Afwijzing omdat we buiten de 58 dB(A) Lden contouren wonen?

  Zware overstromingen met verlies aan mensenlevens en materieel in Duitsland en België als gevolg van klimaatverandering.
  Schiphol groeit door.

  Extreme hitte met bosbranden (tot 50 graden C) in Canada en de VS.
  Schiphol groeit door.

  Een ecologische ramp met ernstige ondervoeding voor 1 miljoen mensen in Madagasker.
  Schiphol groeit door.

  Deltavariant door de luchtvaart verspreid over de hele wereld, met nieuwe lock-downs.
  Schiphol groeit door. De kosten worden afgewenteld op de maatschappij.

  Wanneer komt het arrestatiebevel voor de huidige bestuurders op grond van misdaden tegen de menselijkheid en het leefmilieu?

  1

Geef een reactie

Translate