Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Persbericht: Gemeente Rotterdam omarmt vliegherrie-app Explane

AMSTERDAM, 22 november 2019 – Wethouder Arno Bonte (GroenLinks) van de Gemeente Rotterdam gaat de metingen door gebruikers van de vliegherrie-app Explane inzetten als extra bron van informatie voor het bepalen van het beleid voor Rotterdam The Hague Airport.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit heeft Bonte woensdag jongstleden verklaard in de Gemeenteraad van zijn stad. Burgemeester Aboutaleb en zijn wethouders zien de app als een welkome aanvulling op het officiële meldingensysteem van de Omgevingsdienst DCMR.

“Om te beginnen gaan we de app actief aanbieden aan de inwoners van onze stad”, zegt de wethouder. “De app vormt een prima aanvulling op de gegevens die we krijgen van de omgevingsdienst. We leggen de resultaten achteraf gewoon naast elkaar.”

De actie van de gemeente is het directe gevolg van een initiatief van de Rotterdamse bewonersvereniging BTV tegen vliegoverlast. Die vereniging heeft de wethouder attent gemaakt op de mogelijkheden die Explane biedt.

Voor Explane is dit een grote doorbraak. Voor het eerst wordt de verzamelde data over vlieggeluid ingezet als instrument om politieke besluiten te onderbouwen. Ook de Gemeente Amsterdam heeft inmiddels toegezegd de app bekend te willen maken onder haar bewoners.

Over Explane
Explane is een gratis app voor Android en iOS die gebruikers in staat stelt met één druk op de knop het geluidsniveau van een passerend vliegtuig vast te leggen, inclusief het registratienummer van dat vliegtuig. Alle metingen zijn openbaar en in te zien op de website https://reports.explane.org/nl/.

De app is ontwikkeld op initiatief van SchipholWatch. Met de app wil de groep meer inzicht geven in de aard en de omvang van de overlast door de luchtvaartsector. De app is wereldwijd te gebruiken. De data uit de app wordt bestudeerd door het RIVM en de TU in Eindhoven.

Over SchipholWatch
SchipholWatch is een actiegroep tegen de verdere groei van de luchthaven op de huidige locatie. De groep werd opgericht in het voorjaar van 2018 en wordt door het ministerie inmiddels gezien als één van de belangrijkste influencers in het maatschappelijke debat over de luchtvaart.

Meer informatie (niet ter publicatie)
Neem voor meer informatie contact op met Alfred Blokhuizen, oud-Statenlid in Zuid-Holland namens GroenLinks en woordvoerder van SchipholWatch en Explane. Hij is te bereiken op 0628 557 325.

Translate