Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Demonstranten vliegveld Beek dringen MECC binnen

Demonstratie bij het MECC in Maastricht tegen uitbreiding vliegveld (foto's van meerdere deelnemers)

4.9
(66)

Hoewel de demonstranten tegen uitbreiding van Maastricht Aachen Airport niet gewenst waren in congresgebouw MECC, wisten zij toch door te dringen tot een bijeenkomst waar luchtvaartbobo’s die uitbreiding bespraken.

Deel op XDeel op Linkedin

Rond een uur of twaalf verzamelden zich zestig bezorgde burgers uit de gemeentes rond het vliegveld. Met kleurrijke protestborden en luid gezang maakten ze de congresgangers duidelijk dat nog meer vliegverkeer ongewenst is.

Vliegveld Beek ligt net als Rotterdam The Hague Airport en Schiphol midden tussen de drukbevolkte woonwijken. Bewoners van deze wijken worden geconfronteerd met zeer laag vliegende toestellen en geluidsniveaus tot ver boven de 80 decibel.

In Zuid-Limburg worden zelfs waarden gemeten van meer dan 100 decibel. Dat doet letterlijk pijn aan de oren. Sommige huizen staan nog geen hondervijftig meter af van de startbaan.

Minutenlang meer dan 80 decibel
Vanwege die kleine afstand ondervinden veel omwonenden bovendien veel overlast van het taxiën. Op Twitter circuleren filmpjes waarin te zien is dat geluidsniveaus van meer dan 80 decibel minutenlang aanhouden.

Voor dergelijk grondgebonden geluid bestaat geen enkele regelgeving in ons land. Geen regels betekent ook geen handhaving. Het grondgeluid kan zomaar iedere dag een uur aanhouden, nog afgezien van het testen van vliegtuigmotoren bij een nabijgelegen onderhoudsbedrijf. Dat kan zelfs uren duren.

Bewoners van met name de dorpen Geverik en Schietecoven hebben dagelijks met deze overlast te maken en voelen zich niet gehoord door de Provincie Limburg, eigenaar, handhaver en financier van het vliegveldje.

Provincie schiet ernstig tekort
“De Provincie schiet ernstig tekort in haar publieke taken door voornamelijk het belang van het bedrijfsleven te behartigen. Haar primaire taak, het beschermen van het welzijn van de burgers, schiet er bij in”, aldus één van de demonstranten.

Korte tijd na het bezoek aan de lunch van de vliegtuigbaasjes werden de demonstranten naar buiten begeleid door de opgetrommelde bewakingsdienst van het MECC.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 66

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. A. Dokter

  We demonstreren er wel tegen maar as. zomer vertrekken we weer met het vliegtuig op vakantie. Echt dubbel dit. We willen zo goedkoop mogelijk naar zover mogelijke plaatsen. Toch???

 2. Madelon

  Het lijkt me totaal onleefbaar. Dat er niet ingegrepen wordt lijkt me in strijd met de wet: bewoners hebben recht op bescherming in hun woonomgeving en in woongenot.
  Is Limburg niet ook in handen van Remkes met zijn “Niet alles kan”?
  Ik denk dat dit zéker niet kan.

  8
 3. Paul Sprangers

  Het is toch ongelooflijk: in Glasgow zijn wereldleiders bezig om de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen en in Maastricht praten ze die weer naar boven…

  12

Geef een reactie

Translate